BENNY BLANCO PRODUCTIONS

De Betovering

FESTIVAL DE BETOVERING is een groot kunst en cultuurfestival voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar met veel voorstellingen en workshops in verschillende disciplines. Het is een tiendaags evenement, ieder jaar in de herfstvakantie, in ongeveer dertig verschillende culturele instellingen (podia, filmhuis, musea) en enkele sociaal-culturele locaties (bibliotheken, buurthuizen etc.) in en rond Den Haag. De eerste Betovering vond plaats in het jaar 2000.

Uit binnen- en buitenland worden de mooiste dans- en toneelvoorstellingen voor kinderen naar Den Haag gehaald. Professionele kunstenaars geven workshops waarin kinderen zelf aan de slag gaan met po�zie, schilderen, journalistiek, nieuwe media, percussie, dans, architectuur, toneel, boeken, koken, drukken, muziek, mode en veel meer. Sommige workshops horen bij een voorstelling, anderen zijn ook los te volgen. De workshops worden meestal speciaal voor de Betovering ontwikkeld.

Het festival is het resultaat van een unieke samenwerking van een enorm aantal culturele instellingen in en rond Den Haag. Het festival vindt plaats in o.a. de Koninklijke Schouwburg, het Gemeentemuseum, Theater a/h Spui, Centrale Bibliotheek, Museum Meermanno, Theater Diligentia, Theater PePijn, Theater de Tobbe, Theater Camuz, Stella Theater, Filmhuis, het Koorenhuis, Theater Merlijn, in de studio�s van het Nederlands Dans Theater, het Atrium van het Stadhuis, het Paard van Troje en Theater de Regentes.

Stichting De Betovering wil bijdragen aan de ontwikkeling van een zo breed mogelijk samengestelde groep kinderen door ze in hun vrije tijd kennis te laten maken met werk van professionele kunstenaars en ze zelf te laten werken onder leiding van kunstenaars of vakdocenten. Het gaat hierbij om verschillende kunstdisciplines.

Kunst is essentieel om kinderen in staat te stellen hun gevoel voor esthetiek, hun persoonlijkheid, hun visie op de maatschappij en hun talenten te ontwikkelen en biedt een directe, intieme en spannende manier om een discussie te voeren met kinderen over hun plek in de wereld, hun eigen leven en dat van anderen. Juist voor kinderen moet je alles uit de kast halen om hen te laten deelnemen aan kunst en cultuur, ook buiten schooltijd. Als we de passie voor de kunsten aan die groep overdragen, is er veel gewonnen. Voor deze generatie kunnen we niet een paar jaar wachten. Na hun twaalfde hebben kinderen vaak heel andere zaken aan hun hoofd. Als we ze voor die tijd waardevolle bagage meegeven, hebben ze daar de rest van hun leven plezier van.

Festival De Betovering eist aandacht op voor kunst en cultuur voor kinderen, belicht kunst als een waardevolle vorm van vrijetijdsbesteding er creeert hiervoor meer (nieuw en divers) publiek.